Antifascistische solidariteit valt niet te stoppen

Flyer van AFA met Heather HeyerDonderdagavond 17 augustus vond in Amsterdam een geslaagde solidariteitsdemonstratie plaats i.v.m. de fascistische moord op Heather Heyer. Op de weblog van kameraad Peter Storm valt een verslag te lezen (ik ben die kameraad die over het knalvuurwerk klaagde), op de site van AFA vind je een fotoverslag en er volgen vast meer verslagen. In dit stuk ga ik echter kort uitweiden over een noodlottige samenloop van omstandigheden; dat de antifascistische demonstratie van donderdagavond op hetzelfde moment plaatsvond dan die afschuwelijke aanslag in Barcelona.

Op social media waren er berichten te lezen van mensen die het schandalig vonden dat de demonstratie in Amsterdam op hetzelfde moment plaats vond dan de aanslag in Barcelona. Dit kwam van rechterzijde, maar ook van gematigde zijde. Nu heb ik niet de pretentie om de spreekbuis van de demonstranten te zijn en reageer ik vrijwel nooit op geroeptoeter op social media, maar voor deze keer maak ik een uitzondering.

Er zijn drie redenen dat deze antifascistische demonstratie op dat moment gerechtvaardigd was:


1. De aanslag vond plaats kort voor het moment dat de demonstratie op het Spui begon (20u). Ik zelf hoorde het toen mijn trein Amsterdam binnenreed. Als er al sprake kon zijn van een annulering van de demonstratie, was het daar te laat voor.

2. Heather Heyer was een antifascist. De gewonden in Charlottesville zijn antifascisten. De demonstranten in Amsterdam zijn antifascisten. Het was dus een kwestie van solidariteit tussen kameraden of 'collega's', om even neoliberaal jargon te gebruiken. Ook onze manier van leven laten wij niet door terroristen beïnvloeden. Mogen we?!

3. Wat er in Charlottesville is gebeurd en wat er in Barcelona is gebeurd staat los van elkaar. Antifascisten in de VS en in Nederland hebben niks met wat er in Barcelona is gebeurd te maken. De enige connectie die ik zie is dat Daesh (ISIS) op hun manier net zo extreemrechts zijn als die fascisten in de VS. Ja dat is schokkend om te horen voor veel mensen, maar er is amper verschil tussen Daesh en westers extreemrechts. Daesh misbruikt de islam net zo goed voor hun fascistische waanbeelden als bijvoorbeeld de KKK het christendom daarvoor misbruikt. En ook in het Midden-Oosten vechten antifascisten tegen het fascisme. Google maar eens op 'rojava anarchists daesh'.

¡No pasarán!