Mastodon is geen revalidatiecentrum voor white innocence

Anderen zoeken in discussies naar de juiste toon. Zo roept nieuwkomer ‘Caroline’ oudgediende ‘Joene’ tot de orde, als hij Staphorst omschrijft als ‘een racistisch kutdorp met fascistische terrorboeren en hypocriete refo’s’. ‘Mag ik je vragen om andere bewoordingen te gebruiken’, vraagt Caroline. ‘Houd Mastodon positief. Fijne zondag!’, gevolgd door een duimpje. Joene, lid van de ‘radicaal linkse en anti-autoritaire’ server Todon.nl, laat zich dat niet zeggen: ‘Dat maak ik zelf wel uit! Tone policing is hier niet welkom. Report en block! LOL Iemand die pas sinds deze maand op Mastodon zit, gaat mij (sinds begin 2017 actief) vertellen wat er wel of niet mag. Vertrouw nooit mensen die het altijd ‘positief’ willen houden. Never!’ Wat een eer! In het zoveelste artikel over Mastodon staat mijn mastofittie (hierbij als nieuw woord gelanceerd) met ene Caroline (what's in a name). Zelfs Todon.nl wordt in het zonnetje gezet! 🎉 Helaas word ik wel gemisgendered 🙄 (ondertussen op mijn verzoek online gecorrigeerd).

De context was dat op 19 november jl. de bus van KOZP (waar ik in zat) net daarvoor was belaagd door (inderdaad) fascistische terrorboeren in de buurt van Staphorst. Tijdens de terugreis naar de beschaafde wereld maakte ik in een sarcastische toot/bericht met een (uiteraard) fake motie om dat zwaar gereformeerde dorp om te toveren tot een Natura 2000-gebied. Een manier van mij om deze afschuwelijke ervaring te verwerken. Dit werd door vele mensen zo begrepen en gewaardeerd, dus ging die trending (ja dat hebben ze ook op Mastodon) en kwam het op het beeldscherm van deze Caroline terecht. Die kwam hier op Mastodon voor haar geprivilegieerde rust 🤦🏻 en dacht een activist die nog vol met adrenaline zat de mond te kunnen snoeren (tone policing).

(tekst gaat onder de afbeelding verder)

☆ joene ☆ @joenepraat@todon.nl  De Kamer, gehoord de beraadslaging,  constaterende dat #Staphorst een racistisch kutdorp is met fascistische terrorboeren en hypocriete refo's;  verzoekt de regering om Staphorst met een straal van 15km, plat te walsen en om te vormen tot een #natura2000-gebied;  en gaat over tot de orde van de dag.  Praat  #StaphorstKanHetNiet #ZwartePietNiet #ZwartePiet #motie  19 nov. 2022 15:27 - 21 boosts - 28 favorieten

Dit gesprek op die zaterdagmiddag staat nu dus, in correcte gereduceerde vorm in een landelijk dagblad. Omdat Caroline door haar neerbuigende gedrag op mijn Mastodon-server is geblokkeerd, kan het gehele draadje niet zo makkelijk meer boven water gehaald worden. Ook al zullen er best nog wel scherven rondzweven in de fediverse.

Die rust is trouwens een groot misverstand. Ja we doen hier in het algemeen aardiger tegen elkaar dan op Musk zijn speeltje, omdat corporate moderation een recept is voor conflict (zie Volkskrant-artikel). Het betekent echter niet dat je op Mastodon geen conflicten hebt en dat mensen met privileges hier gevrijwaard zijn van conflicten. Mastodon is geen revalidatiecentrum voor white innocence.

Ik zelf zit op Mastodon en de fediverse (hiervoor op Hubzilla) voor het decentrale en antikapitalistische karakter. Een uitvloeisel van prefiguratieve politiek die ik als anarchist op mijn eigen manier vormgeef. Moderatie heb ik ook zelf in de hand en ik ben gelukkig niet afhankelijk van zeer slecht betaalde en uitgebuite moderatoren in het Globale Zuiden. Dus niet voor mijn rust.

Tot slot nog een kritiekpuntje op dat Volkskrant-artikel. Ik lees: "Hoeveel voordelen er ook kleven aan een op ideologische leest geschoeid netwerk, …" Dit is dus het gevaar van mensen die te ver met hun voeten in de modder van de status quo zitten. Ook Twitter en andere corporate/kapitalistische social media zijn ideologisch van aard. En het ergste is zelfs dat ze die ideologie aan de hele wereld opdringen. De fediverse biedt hierin juist diversiteit en een manier om aan die verstikkende status quo te ontsnappen.

Ik zelf heb trouwens als witte autist nog weken last gehad van die gewelddadige ervaring met die fascistische lynchmobs. Ook zag ik die dag in de KOZP-bus van dichtbij wat het effect hiervan was op Zwarte mensen en mensen van kleur. Een trauma die bovenop de trauma's van het dagelijkse ervaarde racisme en discriminatie komt. Solidariteit is hierin een belangrijk wapen, soms zelfs ons enige wapen. De mond proberen te snoeren van activisten hoort daar niet bij!