Reactie op tweet Vera Bergkamp van 6 mei 2022 over Pim Fortuyn

Vera Bergkamp 6 mei jongstleden, twintig jaar na de moord op Pim Fortuyn, stuurde de voorzitter van de Tweede Kamer, Vera Bergkamp een tweet de wereld in die veel mensen terecht in het verkeerde keelgat schoot. Hieronder mijn reactie (als draadje) op social media, maar dan netjes als blogpost.


Een grove schande van deze Kamervoorzitter! Ja, Fortuyn had nooit vermoord moeten worden! Maar hij was wel een extreemrechtse demagoog, die met het onder andere willen afschaffen van Artikel 1 van de Nederlandse Grondwet op het randje van het fascisme zat en de wegbereider was van volbloed fascisten, zoals Wilders, Baudet en hun handlangers.

De moord op Fortuyn heeft links ook flink beschadigd, ondanks dat de daad van Van der Graaf die (op eigen houtje) een doodstraf uitvoerde niet links valt te noemen. Want geen enkele Nederlandse linkse partij is voor de doodstraf, daarvoor moet je bij extreemrechts zijn. En nee, autoritaire zichzelf links noemende regimes en ideologieën noem ik als intersectioneel anarchist niet links!

Fortuyn heeft de haat tegen moslims na 9/11 alleen maar verder aangewakkerd. Begrijpelijk dus dat sommige jonge moslims gingen radicaliseren, met de eveneens brute moord op Van Gogh als dieptepunt. Na 9/11 moest er dialoog en heling plaatsvinden in plaats van het aanwakkeren van moslimhaat! Fortuyn had ook het 'talent' om van kleine of niet bestaande problemen, grote populistische problemen te maken.

Fortuyn presenteerde zich als de grote man van het zogenaamde Volk (ironisch met hoofdletter, om aan te geven dat het Volk een nationalistisch verzinsel is). Nee! Hij was een harde neoliberaal, die neerkeek op dat zogenaamde Volk, en vooral op de gemarginaliseerden. Onder kabinet Balkenende I (met de LPF) ging de afbraak van de verzorgingsstaat in een hogere versnelling en onder Rutte I (met gedoogsteun van de Fortuyn adorerende PVV) in een nog hogere versnelling!

Er is maar één conclusie mogelijk; de tweet van Bergkamp is een schande voor de democratie én de mensenrechten!