Lubach, de neoliberale propagandist

Screenshot van het item De Ondergang van Europa tijdens De Avondshow met Arjen LubachVergeef me! Maar ik keek gisteravond per ongeluk naar Arjen Lubach. De uitzending bestond hoofdzakelijk uit een item over dat Europa achterliep op de VS en China. Deze achterstand werd alleen in economische termen gevat en was volgens Lubach volledig te danken aan te weinig kapitalisme. En zo kwam er een stortvloed aan pro-kapitalistische propaganda langs. Het ging maar door. TINA all over te place! Zelfs durfkapitalisten werden bejubeld. 😭 Conclusie van Lubach was dat Europa naar een "derdewereldland" zou afglijden, wanneer Europeanen niet harder en langer gingen werken, wanneer er niet meer Europese multinationals komen (lees miljardairs), dat Europa vooral meer AI moest gaan omarmen en dat de auto-industrie sneller/beter naar elektrisch moest overstappen. Met dat laatste was ik het nog een klein beetje eens, ook al moeten er juist minder auto's komen, inclusief die lithiumvretende elektrische auto's. Hoe dan ook, het klonk als een bedrijfsvideo van Deloitte. Misschien kan Lubach wel als VVD-minister voor economische zaken aan de slag.

Voordat mensen het vragen. Ik ben niet tegen Europa, ook al is het wel een continent met een problematische geschiedenis. Maar de EU is wel een dingetje. Het probleem met de EU is dat het een neoliberaal monsterproject is, waarin multinationals en miljardairs juist wel alle ruimte krijgen. De zogenaamde regels waar Lubach het over heeft zijn stuksgewijs fopspenen om de socialdemocraten (nep-socialisten, eigenlijk liberalen) zoet te houden. Ben ik dan tegen de EU? Ja en nee. Als het alternatief hermetisch afgesloten natiestaten zijn, ben ik pro-EU. Echter, hoe nu de Europese Unie is ingericht als optelsom van neoliberale natiestaten, ben ik anti-EU. Uiteraard ben ik voor een anarchistische of anarchistisch-achtige wereld, dus ook Europa. Dat vergt echter een andere vorm van strijd. Een parallelle strijd van onderaf, van dual-power, een prefiguratieve strijd. Open grenzen en zo min mogelijk (of geen) nationalisme zijn daarvoor een goede voedingsbodem, maar ik heb het idee dat de koers van de Europese Unie het nationalisme juist aanwakkert. Het is het EK Lidstaten geworden. Dus als er een Europese Unie moet zijn, laat die dan uit steden en regio's bestaan. Zodat nationalisme minder (of geen) kans maakt om dit continent te verteren.

Dit was even een intermezzo, mijn excuses. Terug naar Lubach. Dat Lubach een onmiskenbare neoliberaal is, wisten we al. Maar dat hij dit zo schaamteloos gisteravond liet blijken, was zelfs voor mij een verrassing. Zijn masker viel af! Het is voor mij als links persoon daarom ook een raadsel dat mensen (vooral linkse mensen) die Lubach zo omarmen. Soms lijkt hij goede dingen te zeggen, maar dat moeten we echt onder greenwashing, pinkwashing, brownwashing, enz. scharen. Als ik nog lid zou zijn van de VPRO had ik al lang mijn abonnement opgezegd.