Korte analyse Tweede Kamerverkiezingen

Ik had mezelf eerst voorgenomen om een uitgebreide analyse van de Tweede Kamerverkiezingen te schrijven. Hier ben ik op terug gekomen. Jullie moeten het met deze relatief korte analyse doen. Ik wil even helemaal klaar zijn met de verkiezingen. Vooral de voorgekookte formats van de traditionele media en het negeren van BIJ1 door andere partijen, hebben mij niet goed gedaan. Het is tijd om vooruit te kijken, maar wel dus na deze analyse.

Een zetel voor BIJ1

Uiteraard ben ik heel blij met die ene zetel voor Sylvana Simons, maar ik had wel gehoopt op twee of drie zetels. Maar wees niet getreurd! Nieuwe linkse partijen groeien altijd geleidelijk aan. Omdat het partijen zijn met een visie, en niet de onderbuik bedienen en met de waan van de dag meegaan. De Partij voor de Dieren bijvoorbeeld heeft er ook twee verkiezingen over gedaan om de Kamer binnen de komen en zijn drie verkiezingen op twee zetels blijven steken. De SP hebben er maar liefst zes (!) verkiezingen over gedaan om hun eerste twee zetels te bemachtigen. Reken dus op meer BIJ1! Te beginnen over een jaar tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. In Amsterdam verwacht ik in ieder geval drie zetels, in Rotterdam twee en in Utrecht moet (met een paar extra stemmen er bij) ook een zetel mogelijk zijn. Dit gaat er voor zorgen dat BIJ1 zich steeds beter kan gaan profileren.

Extreemrechts gevaar

De winst van extreemrechts (PVV, FvD, JA21, BBB) is afschuwelijk! We moeten dit volk harder gaan bestrijden! De tijd van praten met extreemrechts door bepaalde linkse mensen (you know who you are!) moet nu echt voorbij zijn! Het lost niks op, het legitimeert dit giftige gedachtegoed en schoffeert mensen die er dagelijks mee te maken hebben. Je bestrijdt intolerantie niet met tolerantie voor intolerantie. Iedereen die dit ook vind, raad ik aan om zich te verdiepen in de tactieken van de antifascisten (ook wel Antifa of AFA genoemd). Ja, ik ben ook een antifascist! Er is veel te doen!

Neoliberale winst

De winst van D66, VVD en tourist trap Volt is ook geen nieuws voor dit land. Nog meer kapitalisme, nog meer neoliberalisme, dus nog meer uitsluiting, discriminatie, armoede, ongelijkheid en denk echt niet dat de klimaatcrisis opgelost gaat worden. Kapitalisme heeft het veroorzaakt en gaat het niet oplossen voor ons. Ook omdat het daar geen baat bij heeft. Het zou pappen en nathouden blijven, met het globale zuiden, maar ook de minder bedeelden in het rijke westen, als de grote verliezers. Ook daarom is het zo goed dat BIJ1 in de Kamer zit. Samen met actiegroepen zoals Code Rood en Extinction Rebellion kan BIJ1 de strijd aan gaan voor klimaatrechtvaardigheid. Hopelijk met GroenLinks en de Partij voor de Dieren als bondgenoten.

Het verval van traditioneel links

En dan links. Het blijkt maar weer overduidelijk dat het probleem van vooral de PvdA, SP en GroenLinks is dat ze veel te veel tegen rechtse en neoliberale partijen aanschurken. Deze partijen hebben geen smoel meer, met uitzondering van enkele goede Kamerleden zoals Kauthar Bouchallikht en Renske Leijten Peter Kwint. Een Jesse Klaver die openlijk met D66 vrijt. Ja dan kiezen de mensen toch liever voor het origineel. Hetzelfde met de SP. Het willen lokken van het PVV-electoraat is nu al voor de derde keer op rij mislukt. Ook hier kiezen mensen liever voor het origineel. Het is veel beter om deze mensen van een solide weerwoord te voorzien, dan om ze populistisch naar de mond te praten.

De PvdA heeft zijn geloofwaardigheid natuurlijk al in de jaren negentig verloren, met Rutte II als de mokerslag. Job Cohen heeft gelijk! Opdoeken die handel, opnieuw beginnen of fuseren. Het maakt mij niet uit, maar noem het pas weer links als het kapitalisme ten minste wordt aangewezen als hoofdschuldige van de klimaatcrisis, onderdrukking en ongelijkheid. Doen ze dat niet, dan zie ik in de nabije toekomst BIJ1 als enige echte linkse partij hard groeien. Doen ze dat wel, dan… nee dat gaan ze echt niet doen. Drie kleine stapels met slappe was, worden dan gewoon één grote stapel met slappe was.

Partij voor de Dieren

De Partij voor de Dieren wil ik natuurlijk niet overslaan. Ze hebben een zetel gewonnen (netto zelfs twee) en dat komt omdat ze een goed verhaal weten over te brengen. Ik heb wel eens kritiek op de Partij voor de Dieren, ook al vind ik ze onder Ouwehand wel beter te behappen. Ze blijven echter star vasthouden aan het niet links willen zijn, ondanks dat ze in feite op BIJ1 na de meest linkse partij zijn van Nederland. Ik moet hierbij vaak denken aan de woorden van Elie Wiesel: "We must always take sides. Neutrality helps the oppressor, never the victim." Het probleem met de Partij voor de Dieren is, naast dat ze niet links willen zijn en hun roomwitte kandidatenlijst, dat ze bereidt zijn om concessies te doen voor hun kroonjuwelen klimaat, milieu en dierenrechten. Ik hoor je denken ‘ja maar concessies zijn toch nodig in de politiek?’. Ja, maar niet ten koste van gemarginaliseerde mensen. Bijvoorbeeld rond racisme, discriminatie en validisme zijn ze best wel stil. Ook kom ik kaderleden en aanhangers tegen die racistisch zijn. Toch denk ik dat Esther Ouwehand wel een goede bondgenoot van Sylvana Simons kan worden, in ieder geval op klimaatgebied. Ik roep de Partij voor de Dieren echter wel op om niet meer samen te werken met de PVV, vooral niet met die nazipooier Dion Graus.

Wat nu?

Nu de verkiezingen voorbij zijn, heb ik weer meer tijd voor het buitenparlementaire werk. BIJ1 is een activistische partij (iets wat de SP vroeger ook claimde te zijn) en ik verwacht dus dat ik dit goed weet te combineren. Ik hoop voor Code Rood meer te kunnen doen, en misschien ga ik me ook nog inzetten voor autistische en/of non-binaire personen. Wie weet ga ik wel een belangenvereniging voor non-binairen oprichten, want die is er nog niet zo ver ik weet. Tot slot blijf ik ook bezig met mijn internetactivisme. Om het niet-commerciële en decentrale internet voor andere mensen toegankelijker te krijgen. Genoeg te doen dus op activismegebied. In dit activisme en in wat ik voor BIJ1 doe (zo ver dat ook geen activisme is), laat ik mijn anarchistische idealen meespelen. Daarover later hopelijk een keer wat uitgebreider.