Fysio

Kom ik vorige week bij de fysio. Vraagt ze wat ik op Koningsdag ga doen. Ik antwoord dat dat voor mij veel te druk is, dus dat ik thuis blijf. Om te zorgen dat onze relatie zakelijk blijft, meld ik maar niet dat ik een grote afkeer heb van de monarchie.

Vandaag weer mijn wekelijkse afspraak. Vraagt ze wat ik op Koningsdag heb gedaan. WTF! Dat heb ik je vorige week al gezegd! Dus zeg ik nogmaals dat dat voor mij veel te druk is en dat ik ben thuis gebleven*. Of dat nog niet genoeg is, vraagt ze of ik zaterdag op de televisie naar de Koninklijke familie in Apeldoorn heb gekeken. Je verzint het niet! Mijn antwoord was dat ik niet zo veel met de Koning heb. Dit was eigenlijk een leugen, want ik heb heel veel met de Koning – echter in uitermate negatieve zin.

Nu vind ik het bij de kapper al onnodig dat aan mij wordt gevraagd hoe mijn weekend is of wat ik de dag daarna ga doen. Bij een fysiotherapeut vind ik dit al helemaal onnodig. Ik wil dat mijn spieren kapot worden gekneed, zodat ze er weer tegenaan kunnen. Wanneer de reden is om mensen op deze manier op hun gemak te stellen, zeg ik – don’t do that!


Het erge van dit ‘voorval’ is natuurlijk dat mensen zo zijn beïnvloedt door de Nederlandse staat (via het onderwijs en de samenleving in het algemeen), dat het zelfs bij intelligente mensen niet in hun opkomt dat er mensen zijn die de monarchie een middeleeuws gedrocht vinden of tenminste toch wat overprikkeld raken door al dat oranjegespuis.

Ik weet het, er zijn veel ergere problemen in het leven en in de wereld, maar soms zeggen kleine gebeurtenissen zoals dit veel over hoe de meeste mensen in het leven staan. Ze denken dat iedereen hetzelfde is, hetzelfde denkt of hetzelfde wil. Mensen vragen immers ook wat je met Kerst of Pasen gaat doen en ook dat wordt niet door iedereen gevierd. Dus stel ik voor om zulke vragen vanaf nu achterwege te laten en onze diversiteit te vieren (en vooral niet de monarchie!).* Ik was die nacht daarvoor wel op een zogenaamde antikoningsnacht.