Keulen: het excuus van racistisch rechts

Tegendemonstratie 'Köln gegen Rechts' (Bron: Wikimedia Commons, maker: Raimond Spekking)

Het is weer feest in een belangrijk deel van het rechtse kamp. Ik heb het uiteraard over de gebeurtenissen in Keulen. Alles wordt uit de kast getrokken om te kunnen aantonen dat de daders vluchtelingen zijn, om zo alle vluchtelingen verdacht te maken. Dat waren ze natuurlijk al in de ogen van deze rechtse haatclowns, maar nu is het zogenaamde ultieme bewijs gevonden dat alle vluchtelingen en zelfs alle moslims, potentiële verkrachters zijn. Het meest schokkende is dat de discussie niet meer over de slachtoffers gaat of over wat er nu precies die nacht gebeurd is. Nee, het gaat maar over één ding, en dat is hoe kan een hele bevolkingsgroep zo snel mogelijk voor het spreekwoordelijke vuurpeloton gesleept worden. Iemand zei, en vergeef me dat ik niet meer weet wie, dat de slachtoffers twee keer misbruikt zijn, één keer tijdens de nieuwjaarsnacht en de dagen daarna door de racistische onderbuik. Ik kan en moet het hier volledig mee eens zijn.

En ik wil hier zelfs nog een derde aan toevoegen, de media. Zonder ook maar een greintje respect voor de slachtoffers en de vermeende bevolkingsgroep van de daders, zijn de media druk bezig om elke vorm van nuance de nek om te draaien. En niet alleen de alom bekende rabiaatrechtse rioolmedia, nee ook de zogenaamde 'kwaliteitsmedia' en natuurlijk de NOS. Die laatste wist zelfs een niet via het internet te traceren misdaadjournalist voor de camera te toveren, die met zijn eigen verzonnen theorie een podium kreeg. En of die 'theorie' nu wel of niet klopt, het is een gotspe dat de NOS bepaalde personen zonder gedegen achtergrondcheck als expert bestempeld.

Maar moet je nu eens voorstellen dat het wel Syrische vluchtelingen waren die die nieuwsjaarnacht deze afschuwelijke misdaden hebben gepleegd. Wat zegt dat over de rest van de Syrische vluchtelingen? Geen drol! Net zo goed dat wangedrag van Feyenoordhooligans in Rome niets zegt over Rotterdammers, wangedrag van Amerikaanse militairen in Irak niets zegt over Amerikanen, en wangedrag van jongeren in Haren tijdens 'Project X' niets zegt over jongeren. Ik kan zo nog wel even doorgaan. Elk woord dat suggereert dat een misdaad binnen een bepaalde bevolkingsgroep kenmerkend is voor de hele bevolkingsgroep is er één te veel. Dat woord en elk woord dat daarna komt is geen vrijheid van meningsuiting, maar racisme en haatzaaien pur sang. En let op, het gaat hier over afkomst, niet over een groep waar iemand bewust voor heeft gekozen. Maar dit weet natuurlijk iedereen met ook maar een vleugje gezond verstand.