Maar Sinterklaas is net zo erg als Zwarte Piet

Hedendaagse slaven in Ghana delven goud voor de smartphone die je van Sinterklaas krijgt (bron: Lisa Kristine/The Atlantic)

Vele verstandige mensen vallen over Zwarte Piet heen en terecht. Maar over de figuur Sinterklaas en het feest an sich hoor je op dit moment weinig mensen. Persoonlijk vind ik Sinterklaas even verwerpelijk als Zwarte Piet. Als steenrijke bisschop is hij niet echt populair in mijn idealistische gedachtegoed. Laat ik even wat op een rijtje zetten:

  • Sinterklaas staat symbool voor de Rooms-katholieke Kerk. Een instituut die eeuwenlang hele volksstammen heeft onderdrukt en nog steeds onderdrukt. Politiek, economisch, spiritueel, sociaal en seksueel.
  • Sinterklaas staat symbool voor een hiërarchische patriarchale samenleving. Een oude alwetende verheven man waar naar geluisterd moet worden, want anders… Voor veel kinderen een angstige introductie in deze wereld van hiërarchie en macht.
  • Sinterklaas staat symbool voor het kapitalisme, de consumptiemaatschappij en de weggooimaatschappij. Dit geldt uiteraard voor het hele feest, maar ook for the man himself.

Ik zeg volmondig ja, wanneer mensen zeggen dat kinderen dit allemaal niet beseffen. Maar kinderen zullen dus ook niet beseffen wanneer we, in plaats van Sint en Piet, er een rood-groen-blauw-gestippeld stripfiguur neerzetten. Of meerdere. Of een clown in een ezelspak. Of een smurf met een paarse neus. Het maakt niet uit voor kinderen. Ze zullen het net zo leuk hebben. Heb ik daar bewijs voor? Ja, want 99% van de kinderen op deze planeet heeft zonder problemen een Sinterklaasloze jeugd gehad.

Ik zeg ook volmondig ja, wanneer mensen me wijzen op dat gezellige avondje. Maar is dat verbonden aan dit feest? Nee, natuurlijk niet. Verzin je eigen feest of met z’n allen, en maak er geen jaarlijkse traditie van, maar een halfjaarlijkse of maandelijkse. Dat is ook de reden waarom ik wel mee doe met het gezellige avondje.

En geen dure cadeaus a.u.b. Laten we daar zelfs vast mee beginnen. Want dat laatste is de ware aard van het Sinterklaasfeest. Nog meer consumptie, nog meer productie, nog meer destructie. Met als perverse kers op deze vunzige taart dat al die dure cadeaus worden gemaakt door zwarte en minder zwarte mensen onder erbarmelijke arbeidsomstandigheden of nog erger (en dan zijn we helemaal rond) door  de moderne slaaf. Die laatste zin, daar zou het pas echt over moeten gaan.

Foto rechtsboven: Hedendaagse slaven in Ghana delven goud voor de smartphone die je van Sinterklaas krijgt (bron: Lisa Kristine/The Atlantic)