Stemverklaring

StemfieHet zal niemand verbazen dat ik op BIJ1 heb gestemd. Om precies te zijn, op de nummer drie. Dit heeft twee redenen. Dat ik op de hoogste vrouw stem, die niet de lijsttrekker is. De belangrijkste reden is echter dat ik de pas eenentwintigjarige Rebekka Timmer ontzettend waardeer voor haar dossierkennis, haar debatkwaliteiten en haar overall talent. Misschien komt ze niet de Kamer in, maar eenentwintig! Daar zijn we gelukkig (hopelijk) nog lang niet van af!

Terug naar BIJ1 an sich. Waarom heb ik eigenlijk op die club gestemd of nog erger, waarom ben ik lid?! 😱 Samengevat, omdat het de enige linksprogressieve partij is die op geen enkel (voor mij belangrijk) punt concessies doet.  Die geen valse tegenstellingen schept, die niet voor electoraal gewin bepaalde punten (lees mensen) naar de achtergrond manoeuvreert, en op een intersectionele manier laat zien dat de verschillende vormen van onderdrukking niet op zichzelf staan.

Ik vind heel veel zaken belangrijk. Ik weiger om hierin een keuze te maken, vooral als hier mensen en natuur de dupe van worden. Ik erken dat het kapitalisme en autoritarisme aan de wortel staan van meeste van deze problemen. Daarom beschouw ik mezelf ook als anarchist. Daar houdt het voor mij echter niet op. Ik wil op meerdere fronten strijden. Samen met andere (antiautoritaire) antikapitalisten, onze gezamenlijke radicale ideeën een belangrijk podium geven. In de vorm van BIJ1 in de Tweede Kamer. Net zo goed als het dat al heeft in de Amsterdamse gemeenteraad. Dat de Tweede Kamer niet een doel op zich moet zijn, maar een middel, is voor een activistische partij als BIJ1 compleet duidelijk. Nog beter, linkse activisten kunnen zich geen betere bondgenoot wensen.

Misschien vraag je je af wat nou die zaken zijn die ik zo belangrijk vind. Uiteraard is daar de klimaatcrisis, maar die kun en mag je niet los zien van die andere problematiek. Zoals racisme, seksisme, validisme, armoede, de nog steeds gestigmatiseerde LHBTQIA+-gemeenschap (vooral transgenders en non-binairen), en alle andere vormen van onderdrukking, uitsluiting en (natuur)vernietiging. Honderd procent klimaatrechtvaardigheid! De klimaatcrisis kunnen we niet oplossen zonder dat het niet voor iedereen wordt opgelost en dat er volledig oog is voor de slachtoffers van de klimaatcrisis (in heden, toekomst en verleden). Daarnaast gaat het internet mij aan het hart. De commercialisering en centralisering van het internet, en de aanval op onze privacy is waar ik al jaren tegen strijd. Alle uitwassen van het kapitalisme en machtsmisbruik zijn mij een doorn in het oog. BIJ1 is de groenste, (sociaaleconomisch) meest linkse, meest inclusieve en meest progressieve partij, dus dan kan ik niet anders dan BIJ1 stemmen.

Bij andere partijen zie ik dat er pijnlijke keuzes worden gemaakt, óf dat zaken worden afgezwakt, om zo meer kiezers te trekken, óf om al vast concessies te doen voor een eventueel regeerakkoord. Concessies doe je tijdens onderhandelingen, niet al vast in je eigen verkiezingsprogramma. Hoe kun je ook als partij het ene mensenrecht tegen een ander mensenrecht uitruilen? Of ecocide aan de andere kant van de wereld, voor meer elektrische auto’s in Nederland? Of meer armoede, voor meer CO2-reductie? Of maar deels racisme proberen op te lossen? Vooral omdat al deze punten met elkaar zijn verweven. Dat mensen in Nederland niet belangrijker zijn, dan mensen in het globale zuiden. Dat de onderdrukking van de mens niet valt los te zien van de onderdrukking van de natuur, inclusief en last but not least dieren. In binnen- en buitenland. Want solidariteit houdt niet op bij de Europese buitengrens. Solidariteit moet onbegrensd zijn, want anders is het uitsluiting. Ik ben pas vrij wanneer iedereen vrij is. BIJ1 begrijpt dit en handelt hier naar als enige Nederlandse politieke partij.

Tot slot nog iets over BIJ1 als partij om lid van te zijn. Ik ben nog nooit lid geweest van een partij waarin ik me zo op mijn gemak voel en waar ik me zo geaccepteerd voel. Het feit dat er meerdere gemarginaliseerde groepen bij elkaar komen en dat die van elkaars ervaringen leren, is een openbaring. Sylvana Simons en al die vele getalenteerde kandidaten en vrijwilligers, hebben iets op poten gezet wat vrij uniek is in de wereld. Ik ga niemand smeken om op BIJ1 te stemmen, maar geef het in ieder geval een kans als optie in het stemhokje! Lees het verkiezingsprogramma op bij1.org/programma.

Lees ook:
- 'Waarom een stem op BIJ1 ook strategisch is' door programmamaker en onderzoeker Ashley Yin Lee Chin.
- 'Drie frames over BIJ1 ontkracht' door mezelf.